Een van de mooie dingen aan deze vorm van zeilen is dat alles mogelijk is. Je neemt je huis mee, in die zin is het een soort van kamperen op het water, en kan ervoor kiezen om elke dag hele grote afstanden af te leggen of juist hele kleine stukjes. Het enige wat je niet kan veranderen is het weer, maar je kan wel de zeilen aanpassen op het weer!
Je moet altijd even door de eerste dag heen. Je komt op zaterdag aan in de marina na net een stuk gereisd te hebben, de boot moet ingecheckt worden (dat ligt meerendeels bij mij) en formaliteiten moeten voldaan worden. Er moeten boodschappen gedaan worden voor de rest van de week (een hele hoop water bijvoorbeeld) of je hebt de boodschappen laten bezorgen en die moeten opgeborgen in de boot. Misschien wil je dezelfde dag al vertrekken, of we blijven een nachtje in de marina en varen de volgende dag uit.
We maken een grof plan voor waar we heen gaan gedurende de week waarbij het weer en je eigen voorkeur de enige factoren van belang zijn. Je vaart de rest van de week uit en bij terugkomst op vrijdag moet de boot afgetankt worden en al je bagage weer ingepakt.
De dag volgt meestal een vergelijkbaar ritme:
Lekker eten met z'n allen is een van de leukste dingen om te doen. In mijn ervaring dineren we per week 1 of 2 keer aan boord en gaan we voor de rest uit eten. Ik ken de leukste restaurantjes en zal aanbevelingen doen, maar stel er zijn diëetvoorkeuren-/beperkingen of je gaat liever wat soberder uit eten dan zoeken we natuurlijk iets anders.
De lunch en het ontbijt zijn doorgaans altijd aan boord en hier moeten boodschappen voor gedaan worden. Aan het begin is het makkelijk om groot in te slaan dan hoef je de rest van de week alleen nog maar kleinere dingen bij te kopen. Drinkwater is met name een van de grote items om van te voren te regelen zodat je niet de rest van de week nog hoeft te slepen.
Een zeilvakantie is voor de meeste kids een onvergetelijke ervaring! Lekker zwemmen, ravotten, spelletjes spelen en meer!
In principe kunnen alle leeftijden mee aan boord. Ik heb gevaren met baby's, kleuters, preteens en tieners. Als je kind nog geen zwemdiploma heeft dan moet het tijdens het varen een zwemvest aan. Niet alle bootverhuurders hebben hiervoor de maten voor kids dus eventueel moet je die zelf aanschaffen. Als het weer wat heftiger wordt kan het zijn dat het verstandig is om je kind aan te lijnen: het zwemvest wordt met een lifeline vastgemaakt aan de boot zodat het in ieder geval aan boord blijft. Binnen de zeilwereld is dit heel normaal, stel je heb 's nachts een solo wacht dan lijn je sowieso aan voor het geval dat (maakt niet uit hoeveel ervaring je hebt): gewoonweg geen risico's nemen. Ik zal dit zelf niet snel voorstellen, maar het kan wel.
Doorgaans is het weer op de plekken waar je zeilt heel gemoedelijk. Weersvoorspellingen zijn tegenwoordig ook dusdanig goed dat je de week er omheen kan plannen. Stel het waait flink (windkracht 6), maar het waait de goede kant op en er is geen bliksem o.i.d. voorspeld, dan kunnen we prima uitvaren (alle boten zijn tegenwoordig berekend op windkracht 10), maar dan moeten we wel de juiste voorzorgsmaatregelen nemen (beneden alles vastzetten, raampjes dicht, etc.) en is het misschien niet heel lekker (of verstandig) om voorop de punt in de zon te gaan liggen. Dan kan het zijn dat de kids even een ander soort vermaak moeten vinden tot we er zijn.
Ben je bang dat je kind (of jij zelf) het spannend gaat vinden? In mijn ervaring is het feit dat ik rust uitstraal genoeg om iedereen kalm te houden. Ik heb de meeste situaties wel meegemaakt en raak niet van m'n stuk. Daarnaast zijn zeilboten zo ontworpen dat ze alleen kunnen omslaan bij extreem grote golven en als we dat soort weer hebben, dan zoeken we gewoon een activiteit op land ;-)
De andere kant van de medaille is rustig weer of zelfs geen wind. Dit komt natuurlijk ook voor en als je je verheugd hebt op lekker zeilen kan dit soms vervelend zijn. Gelukkig zijn er een hoop leuke activiteiten te verzinnen zoals achter boot aan slepen door het water, op een SUP, of zelfs van de giek een schommel maken!
Ik kan de boot in m'n eentje besturen en heb in principe nergens hulp bij nodig. Dat neemt niet weg dat het veel gemakkelijker is als ik tijdens het aanleggen of ankeren wat hulp krijg. Doorgaans betekent dit dat er bij het anker neerlaten of ophalen iemand op de punt staat om het anker te bedienen en dat er bij het aanleggen of wegvaren mensen de landvasten (lijnen waarmee je aan de kant vastzit) vast- of losmaken.
Als ik je vraag om me te helpen zorg ik eerst dat het helemaal duidelijk is wat er van je verwacht wordt. Als je nog niet weet wat je moet doen dan wachten we even om het nog eens uit te leggen: er is nooit een reden om te haasten en als die er wel is dan moet je je afvragen of je wel moet gaan doen wat je van plan bent. Meestal is het de eerste keer een beetje spannend, maar als je het een keer gezien hebt dan gaat het al snel van een leien dakje!
Het verschil tussen een zeilboot en een catamaran vind je met name in de ruimte aan boord en in de manier waarop het zeilt. Vroeger zag je vrijwel geen catamarans op het water, vervolgens kwam er een trend waarbij de achterkant van de boot steeds wijder werd om meer ruimte te creëren en nu dat tegen de grenzen aanloopt zie je steeds meer catamarans.
Een catamaran is in feite een zeilboot met twee rompen/drijvers. Het voordeel hiervan ten opzichte van een zeilboot is dat het behoorlijk stabiel is en dat je tussen de drijvers een hoop ruimte hebt, een soort woonkamer. Meestal zijn cats ook luxer dan zeilboten en hebben ze bijvoorbeeld een american fridge aan boord. Het nadeel is dat ze een stuk duurder zijn om te huren (en je betaalt dubbel voor overnachtingen) en dat ze niet zo goed kunnen zeilen waardoor je het merendeel van de tijd aan het motoren bent (een catamaran van dit formaat die wel goed kan zeilen is gelijk twee keer zo duur).
Hieronder beschrijf ik een zeilboot, je mag er vanuit gaan dat een catamaran dezelfde of luxere kenmerken heeft.
Elke boot heeft tegenwoordig tenminste één WC. Er is een zwartwater tank om het op te vangen en die kan je meestal ergens op open zee weer legen. Afhankelijk van de grootte van de boot heb je meerder toiletten. Zo heeft een boot van 15 meter vaak wel 3 toiletten en heeft de gemiddelde catamaran er tenminste 3. Wat je ook doet, gooi nooit toiletpapier door het toilet, dit veroorzaakt verstoppingen die stinken en kostbaar zijn.
In de badkamer kan gedoucht worden. Dit is geen grote ruimte, maar het doet wat het moet doen. Daarnaast heeft vrijwel elke boot een doucheslang achterop voor wanneer je uit de zee komt. Hier kan je ook goed douchen. Waar je op moet letten is dat je maar een beperkte hoeveelheid zoet water hebt. Als alle leden van het gezin elke avond uitgebreid willen douchen dan zul je waarschijnlijk regelmatig zoet water moeten gaan tanken bij haventjes. Hecht je veel waarde aan een goede en ruime douche dan kunnen we zoeken naar een boot die dat heeft en anders kan je vaak bij hotels in haventjes tegen betaling douchen.
Aan het begin van de week krijg je van de huurder doorgaans een schone set beddengoed per persoon en een handdoekje. Wil je daarnaast nog meer (grotere) handdoeken dan kan dit meestal voor een meerprijs.
Een slaapkamer op een boot heet een hut. Hier is meestal ruimte voor 2 personen. Er bestaan 4 varianten:
Daarnaast is het vrijwel altijd ook nog een optie om in de woonkamer te slapen. De tafel kan naar beneden worden gezet wat een extra bed oplevert.
Elke boot is voorzien van een volledige keuken: twee pits gasstel, één of twee koelkasten, een (gas)oventje en soms ook nog een BBQ. Je krijgt genoeg gas mee om de hele week de hele dag door te kokkerellen en dit is inbegrepen in de prijs.
Elke boot is weer net even anders en komt met andere gemakken aan boord. Een aantal van de meest voorkomende zijn:
Een apparaat dat de 12 volt stroom aan boord omzet in 220 volt. Heb je deze niet of staat die niet aan dan doen de stopcontacten het niet (tenzij je aan de walstroom ligt) en kan je je telefoon opladen met de USB aansluitingen die tegenwoordig bijna elkaar boot wel heeft in de hut.
Deze zitten niet op alle boten, maar zijn meestal wel aanwezig
Lang niet alle boten hebben een airco en als ze het wel hebben dan betaal je ervoor. Ofwel het zit al in de prijs, ofwel je kan als optie aanvinken en dan sluiten ze hem aan voor je. Een airco vreet energie en kan dus alleen maar aan wanneer de generator aan staat of als je aan de walstroom ligt.
Meestal in combinatie met de airco. Een krachtbron die je kan aanzetten zodat je ook zonder walstroom de airco kan aanzetten en stroom op de stopcontacten krijgt.
Een stand up paddle board is bijna altijd een optie die je voor €150 per week o.i.d. erbij kan huren. Een grote favoriet bij de kids!
Ik kan de boot in m'n eentje besturen en heb in principe nergens hulp bij nodig. Dat neemt niet weg dat het veel gemakkelijker is als ik tijdens het aanleggen of ankeren wat hulp krijg. Doorgaans betekent dit dat er bij het anker neerlaten of ophalen iemand op de punt staat om het anker te bedienen en dat er bij het aanleggen of wegvaren mensen de landvasten (lijnen waarmee je aan de kant vastzit) vast- of losmaken.
Als ik je vraag om me te helpen zorg ik eerst dat het helemaal duidelijk is wat er van je verwacht wordt. Als je nog niet weet wat je moet doen dan wachten we even om het nog eens uit te leggen: er is nooit een reden om te haasten en als die er wel is dan moet je je afvragen of je wel moet gaan doen wat je van plan bent. Meestal is het de eerste keer een beetje spannend, maar als je het een keer gezien hebt dan gaat het al snel van een leien dakje!
Als je wil kan ik helpen een taxi te regelen om van het vliegveld bij de haven te komen.
Binnen de zeilwereld is het gebruikelijk dat de skipper niet meebetaalt aan de boordkas. In de praktijk betekent dit dat ik mee eet met de mensen aan boord. Ik ben een strikte vegetariër én probeer daarnaast zoveel mogelijk vegan te eten. Dit betekent dat als er alleen maar vlees of vis is ik het niet eet, maar als er ergens (gesmolten) kaas op zit of er zit ei in de pasta, ik het wel eet.
De boot die je huurt is altijd verzekerd. Het eigen risico hiervan komt op een creditcard te staan als reservering en bedraagt meestal tussen €1500 en €4000 afhankelijk van de waarde van de boot. Het eigen risico kan je soms afkopen via de verhuurder en anders via een derde partij zoals Pantaenius, een verzekeraar gespecialiseerd in boten (waar ik m'n 3rd party insurance bij heb). Meestal kost het afkopen van het eigen risico om en nabij de €200 per week.
Copyright © 2024 Skipper Bram - Alle rechten voorbehouden
Powered by GoDaddy
We gebruiken cookies om websiteverkeer te analyseren en de ervaring op je website te optimaliseren. Als je het gebruik van cookies accepteert, worden je gegevens gecombineerd met de gegevens van alle andere gebruikers.